Президентът на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Георгиос Дасис гостува

...
Президентът на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Георгиос Дасис гостува
Коментари Харесай

Президентът на Европейския икономически и социален комитет гостува на Икономически и социален съвет в София

Президентът на Европейския стопански и обществен комитет (ЕИСК) Георгиос Дасис гостува на българския Икономически и обществен съвет (ИСС) в София. Той се срещна с членовете на пленарна сесия на ИСС и беседва с тях по целите на Европа и на идното българското председателство на Европейския съвет.

Георгиос Дасис акцентира, че най-важният акцент за председателството на България би трябвало да бъде икономическата и
обществена кохезия. Дасис напомни, че през 1952 година при основаването на европейската общественост и по-късно при Римския контракт доближаването на икономическа и обществена основа постоянно е била съществена политика.

Президентът на ЕИСК засегна и въпроса с така наречен „ приключването на мозъци “ - развой, който визира най-слабо развитите страни. Според Дасис „ приключването на мозъци “ е събитие, което засяга освен обособени европейски страни, само че и целия континент. Затова той препоръча да се основат национални политики в границите на общия развой на кохезия. Необходимо е Европейският съюз даде възможност на големите университети във всички страни да разполагат с задоволително средства, с цел да задържат най-качествените и готови хора, които да могат да осъществят своите планове в родните си страни. 

Георгиос Дасис разяснява още Брекзит и последиците от него:

" Случаят с Брекзит е добър урок за гражданското общество, защото става все по-ясно, че жителите на Англия са станали жертва на една деформирана престава и погрешни факти за Европейски Съюз. Гражданите във всички страни би трябвало да бъдат по-добре осведомени и да знаят и правят оценка изгодите от съюза, от мирна Европа и от доближаването. Тогава тяхната оценка ще бъде справедлива. "

Председателят на ИСС проф. доктор Лалко Дулевски благодари на Георгиос Дасис за срещата и акцентира, че европейската тема е съществена линия в активността на Икономическия и обществен съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР